Юлиан Нагелсман: Да си добър и успешен няма връзка с възрастта
//

Юлиан Нагелсман: Да си добър и успешен няма връзка с възрастта

Юлиан Нагелсман: Да си добър и успешен няма връзка с възрастта
08.01.2021
Клоп, Рангник и Пеп революционизираха футбола, категоричен е най-младият треньор в историята на Бундеслигата пред Bundesliga.com. Представяме ви го в нашата секцията на нашия сайт "Трибуна".

Най-младият треньор в историята на Бундеслигата е насочил вниманието си към спечелването на трофеи с РБ Лайпциг. Юлиан Нагелсман и неговите идеи за красива игра изведоха германския футбол на едно ново ниво. Bundesliga.com се срещна с 33-годишния специалист, който обсъди досегашното си пътуване, Юрген Клоп, Ралф Рангник и защо вярва, че перфектният футбол не съществува.

- Когато бяхте млад треньор в Хофенхайм през 2011-а, мечтали ли сте, че ще участвате редовно в Шампионската лига?
- Никога не можеш да предвидиш подобно нещо. Разбира се, винаги се стремиш да постигнеш целите си и се надяваш. Кариерата ми като цяло се разви много бързо, защото постигнах истински успех. Поех отговорност в трудна ситуация за Хофенхайм и преобърнах съдбата на клуба. Дори играхме европейски футбол през първите две години. Сега всичко в Лайпциг върви чудесно. Не мисля, че бихте могли да напишете много по-хубава история от тази, нали?

- Колко важно беше като треньор на младежи да разбирате не само играча, но и човека зад него?
- Футболът на това ниво е жесток и трябва да се докажете. Момчетата трябва да разширяват кръгозора си и да осъзнаят какво друго е важно в живота им и върху какво да се съсредоточат. Връзката с родителите, разбира се, е по-силна, отколкото в професионалния футбол. Така че трябва да

действате малко
и като учител


Младите играчи прекарват много време с вас на и извън терена, така че тази страна на работата е изключително важна. Някои разговори са положителни, други отрицателни, но в крайна сметка ми помогнаха да израсна като треньор. Фокусирането върху човешката страна на нещата със сигурност е важно в младежката футболна сфера.

- Защо виждаме толкова много по-млади треньори в играта сега?
- Германската федерация измести фокуса си след няколко лоши представяния в различни турнири. Те влагат наистина много работа за развиване на млади специалисти. Положиха се усилия за повишаване на нивото на треньорството в Германия, а аз се възползвах от това образование. Във футбола дълго време имаше проблем с младите треньори, но в моите очи това е съвсем нормално. Когато станах треньор в Бундеслигата на 28 години и бях успешен, това беше отваряне на очите за много хора. Аз виждам доста позитиви. Вече животът е по-различен, дори самият език, особено с тези социални медии. За мен е по-лесно да разбирам какво си говорят играчите и какво правят, отколкото например Юп Хайнкес. Той говори перфектно английски, но сега се използват толкова много термини, които няма да разбере. Манталитетът на футболистите също се промени. Може би е малко по-лесно да се свържеш с тях, ако си по-близо до възрастовата им група. Да си добър и успешен треньор няма нищо общо с възрастта.

- Във вашата система много играчи са активни в центъра на терена. Старата максима за разтягането по крилата важи ли още?
- Не съм голям фен на това, защото

изисквам активен стил

на игра, а за да го направите, трябва да се действа и по крилата. Понякога инструктирам крайните футболисти да играят още по-активно в тази зона. По същество става въпрос за заемане на позиция в атака, така че да можеш да получиш пас, ако топката е във вас. В същото време трябва да си достатъчно близо до противника, ако я загубим или е в тяхно владение. Ако следвате екстремната нидерландска школа на мисълта с много широки нападатели, често се сблъсквате с проблема да не бъдете отворени за пас и да се даде шанс на съперника да се реорганизира. Също така рискувате да бъдете далеч от топката, когато я загубите. А след това не може да инициирате преса. В резултат на това обичам да свиваме терена и да имаме силно присъствие в средата на терена.

- До каква степен Юрген Клоп и Ралф Рангник революционизираха футбола в Германия?
- До голяма. Те със сигурност въведоха различен стил, който може би беше практикуван по-рано в Италия от Сари и други. Като цяло има тенденции във футбола, които идват и си отиват. Ралф започна да използва екстремната си преса и бързи преходи чак в пета германска дивизия. Юрген направи същото в Бундеслигата с Майнц и Дортмунд. Той винаги описва своята контрапреса като плеймейкър на отборите си. Те са двойка умове, които донесоха определен стил на футбол на видно място и продължават да го правят. След тях Пеп Гуардиола беше тук в Германия и игра по различен начин от тях, въпреки че използваше много от същите принципи. Той добави много фази на притежание и необичайни начини за игра с топката, което издигнаха футбола на друго ниво. Най-успешните отбори трябва да решават проблемите във всяка фаза на играта. Рангник и Клоп определено поставят по-голяма тежест върху притежанието и широчината на играта, отколкото Пеп.

- Съществува ли, според вас, перфектен начин на игра?
- Не, това не съществува, защото тогава нямаше да има голове. Футболът е игра, в която головете идват от грешки в повечето време и рядко от един човек, който прави всичко правилно.

Повечето голове
идват от грешки


Ето затова феновете ще отиват по стадионите, когато им позволят. Ето затова футболът завладява въображението ни, така че не мисля, че се нуждаем от перфектната игра.

- Защо има толкова много немски треньори в горните етажи на европейския футбол?
- Мисля, че се радваме на добро футболно образование в Германия. Трябва да се погледне и кои отбори водят те. Ако тренирахме по-малки отбори, тогава трудно щяхме да стигаме по-далеч в Шампионската лига, например. От една страна, случайността и съвпаденията допринесоха много германски треньори да са в късните етапи на това състезание.

- Какво правите, за да изключите от футбола?
- Това е наистина трудно и мисля, че е

истинското изкуство
на треньорството


Защото през лятото и зимата, когато имате свободно време, тогава е трансферният прозорец и трябва да вземате важни решения. Те имат дълги последици, така че май никога няма свободно време (смее се). Но е важно да се наслаждавате и на други неща извън футбола.
Защото това ви ободрява.

- Колко близко сте до първата си титла?
- В момента нещата се развиват добре. Все още участваме във всеки един турнир, което е отправна точка за получаване на всеки трофей. Фокусът е да сме постоянни, това е най-важното. Ако поддържаме това темпо, ще сме в крак с лидерите на всяко място. В Бундеслигата до голяма степен всичко зависи от Байерн. Нужен е и късмет във важните моменти. Мисля, че всеки играч в Лайпциг иска да спечели титла. Имаме и глада да го направим, така че това няма да бъде пречка.

Превод и публикация вестник "Тема спорт".
Етикети:


Разгледана: 532 пъти

Още новини
15/07/2021
02/07/2021
23/04/2021
22/04/2021
22/04/2021
30/03/2021
24/03/2021
18/03/2021
24/02/2021
24/02/2021
23/02/2021
16/02/2021
11/02/2021
11/02/2021
15/01/2021
08/01/2021
07/01/2021
07/01/2021
03/01/2021
30/11/2020    
 
2012 fcnational.com Всички права запазени. Използването на информация от сайта на ДЮФК Национал e
разрешенo след изрично писмено съгласие на екипа
Web design & Web development                     By Development-bg.com