Образованието - основа във футболната игра
//

Образованието - основа във футболната игра

Образованието - основа във футболната игра
12.12.2012
В секцията ни ТРИБУНА  ще ви представим статия на нашите приятели от info-sport.es, посветена на темата за постоянното обучение и методите за постигането му в детския и аматьорския спорт.

За да се постигнат определени цели в детско-юношеския и аматьорски футбол, трябва да се включва целия екип. За да бъдат съпричастни всички млади футболисти към даден проект се налага да се мотивират и ангажират персонално.

Това е изводът, който прави спортният педагог Манел Алхама в своята практическа работа с отбор от 4-та каталунска дивизия У.Д. Марина. Манел Алхама е завършил Социална педагогика (UNED, 2008 г.) и е бакалавър-педагог (UNED, 2010), в момента е студент 2-ри курс по Спортна психология.


У.Д. Марина (4-ти каталунска дивизия) У.Д. Марина (4-ти каталунска дивизия).

Моделирането е техника, която улеснява изучаването на положителното поведение при подрастващите (за модификация на поведението). Става дума за социално приемливо поведение, което предразполага по-бързата адаптация на младите спортисти към изискванията на средатата. Накратко - освен тренировки при подрастващите е необходимо и образование.

Заинтересовани ли сте да научите повече за спортната педагогика в областта на футбола? Чудесно ... следете публикациите на Манел Алхама в Инфо-Спорт!

У.Д. Марина е отбор, който играе в последната категория на каталунския аматьорски футбол. Това означава, че след тази категория няма нищо, така че опасност от изпадане в по-долна дивизия не съществува. Трябва да има някакво предимство да играеш в такъв клуб, нали!?

Една от най-важните характеристики на този каталунски клуб е, че в тази категория футболистите играят без никаква финансова награда. Няма парична компенсация за победа или загуба. Този факт, на пръв поглед незначителен за испанския футбол, е от решаващо значение, за да може един отбор да UD_Marina_-1функционира като добре смазана машина. Ако играят футбол като хоби, напълно безкористно, нивото на отдаване за целите на екипа е много по-важно от чисто икономическите ползи. За да се почустват необходими и значителни, футболистите трябва да се ангажират персонално със спортния проект на клуба. Всеки един от групата е важен, участва и се чувства съпричастен .

Когато за първи път се свързах с отбора на У.Д. Марина, очаквах да намеря група от приятели, които практикуват любимия си спорт в свободното си време като хоби. Нищо подобно. Първата приятна изненада дойде от треньора. Бивш аматьор, приятелски настроен и любезен, с много ясни идеи за това какво иска и как трябва да го постигне. Той е този, който ме запозна с целите на отбора, които са изкачване в по-горна дивизия още в края на настоящия сезон.

После стана ясно, че за да постигнат целта си, всички футболисти, макар и аматьори се оставят да бъдат обучавани. Въпреки, че мнозина от тях имат много добри футболни качества и биха могли да играят футбол на по-високо ниво, те предпочитат да останат в този каталунски клуб, защото проектът им харесва и се спазва всичко, предварително обещано.


Всяка тренировка и всеки мач са само стъпки по пътя на играчите, треньорите и отбора.

Както вече споменах, първата точка за постигане на предварително поставените цели е обучението: да се изисква от играчите определен минимум знания за футболната игра, да бъдат съпричастни с проекта и да се включат персонално в работата по изпълнението му. Мотивацията е основно оръжие за изпълнение на този план.

Именно чрез подхода за мотивация, успях да видя други основни качества на отбора и треньорският щаб (треньор, помощник-треньор и делегат). Уважение UD_Marina_-2се печели с уважение. Поведението на треньорския щаб с играчите е базирано на абсолютно взаимно уважение. Колко често сме виждали треньор, който крещи и дори обижда собствените си футболисти!? В такива случаи, футболистът има същото право да обижда и крещи на своя треньор. Това би било справедливо. Ето защо, треньорът трябва да бъдат първият, които да дава пример и да съвместява различията на една голяма група, каквато е футболният отбор. Уважение и самодисциплина е начинът, по който се печели уважението на треньора. Футболистите също могат да наложат своите правила, използвайки същия подход.

Треньорът трябва да упражнява даден модел. И тук влиза в употреба моделирането. Моделирането е техника, която улеснява изучаването на положителното поведение. Става дума за социално приемливото поведение. Накратко, онова, което помага за образоване на индивида. В У.Д. Марина, въпреки различията във възрастта, играчите не протестираха срещу това средство за напредък. Колкото по-образован е даден футболист, толкова по-труден за манипулация от страна на съперници и съдии е.

Колективът на У.Д. Марина е дисциплиниран, сплотен, амбициозен, образован и на всичкото отгоре добре поставен в класирането. И мястото в класирането е директно отражнение на работата, която се извършва в отбора.

Попитах футболистите дали ако са знаели колко обучение и извънфутболни занимания ги очакват в този клуб в началото на сезона, щяха да останат до края... Отговориха ми, че отборът живее и диша с футбола и няма средство, което да считат за неподходящо ако това ще повиши персоналното им ниво като спортисти и това на отбора като цяло.Манел Алхама (на снимката) е завършил Социална педагогика (UNED, 2008 г.) и е бакалавър-педагог (UNED, 2010), в момента е студент 2-ри курс по Спортна психология.


В категории: Трибуна
Етикети:


Разгледана: 3900 пъти

Още новини
15/01/2021
08/01/2021
07/01/2021
07/01/2021
03/01/2021
30/11/2020
11/06/2020
27/11/2019
14/10/2019
28/08/2019
27/05/2019
21/05/2019
19/04/2019
14/03/2019
07/01/2019
03/01/2019
27/12/2018
08/11/2018
31/10/2018
31/10/2018    
 
2012 fcnational.com Всички права запазени. Използването на информация от сайта на ДЮФК Национал e
разрешенo след изрично писмено съгласие на екипа
Web design & Web development                     By Development-bg.com